Κυστεοσκόπηση
Εισαγωγή
Η κυστεοσκόπηση ή πιο σωστά ουρήθρο-κυστεοσκόπηση, είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στο γιατρό σας να εξετάσει την εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Γίνεται χρησιμοποιώντας ένα εύκαμπτο εργαλείο που ονομάζεται κυστεοσκόπιο που είναι εφοδιασμένο με φακό και κάμερα ώστε να εισάγεται στην ουρήθρα σας και προχωρά αργά στην ουροδόχο κύστη σας, επιτρέποντας παράλληλα την εξέταση των τοιχωμάτων.
Η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει στο εξωτερικό ιατρείο, χρησιμοποιώντας ένα τοπικό αναισθητικό ζελέ για να μουδιάσει την ουρήθρα. Σπανίως χρειάζεται να γίνει καταστολή του ασθενούς στην κλινική.
Στο ιατρείο χρησιμοποιείται τελευταίας γενιάς εύκαμπτο βιντεο-κυστεοσκόπιο υψηλής ευκρίνειας. Το πλεονέκτημα αυτού του κυστεοσκοπίου έναντι άλλων, είναι η υψηλή ποιότητα της εικόνας και η ανθεκτικότητά του αφού δεν περιέχει οπτικές ίνες αλλά βίντεο-αισθητήρα στο άκρο του που επιτρέπει την αναπαραγωγή εικόνας σε HD απευθείας σε οθόνη χωρίς προσοφθάλμιο φακό.
Γιατί να υποβληθείτε σε κυστεοσκόπηση;
Η κυστεοσκόπηση χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς σκοπούς και για λόγους παρακολούθησης. Έτσι ο Ουρολόγος μπορεί να σας προτείνει κυστεοσκόπηση:
- Όταν υπάρχουν συμπτώματα που χρήζουν διερεύνησης όπως αιματουρία, επώδυνη ούρηση, ακράτεια ούρων κ.α.
- Για την διάγνωση του ουροθηλιακού καρκίνου της κύστεως
- Την επιβεβαίωση ευρημάτων από άλλες απεικονιστικές μεθόδους πχ υπερηχογράφημα
- Την διάγνωση της απόφραξης της ουρήθρας πχ σε καλοήθη υπερπλασία προστάτη ή στένωμα ουρήθρας
- Σε περιπτώσεις αφαίρεσης ξένων σωμάτων όπως λίθοι ή ουρητηρικούς καθετήρες
Προετοιμασία
Συνήθως δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία από τον ασθενή. Με τη χρήση των νέων ατραυματικών εργαλείων δεν χρειάζεται ούτε η διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής σας εάν λαμβάνετε. Ο ιατρός μπορεί να σας ζητήσει να λάβετε αντιβιοτική αγωγή προληπτικά αναλόγως της περίπτωσης ή μπορεί να γίνει μία ενδομυϊκή αντιβιοτική ένεση αμέσως πριν την κυστεοσκόπηση χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις. Τέλος ο ιατρός θα σας ζητήσει να ουρήσετε πριν ακριβώς από την κυστεοσκόπηση ώστε να είναι η κύστη σας τελείως άδεια.
Σημαντικό!
Πως γίνεται η κυστεοσκόπηση;
Ο άνδρας ασθενής ξαπλώνει συνήθως σε ύπτια θέση ενώ οι γυναίκες σε γυναικολογική θέση. Αρχικά γίνεται αντισηψία του πέους/ουρήθρας με αντισηπτικό υγρό. Στη συνέχεια τοποθετείται το αναισθητικό gel στην ουρήθρα και μπορεί να γίνει αμέσως η είσοδος του κυστεοσκοπίου. Ο ιατρός θα προωθήσει αργά το κυστεοσκόπιο στην ουρήθρα και παράλληλα θα γεμίζει με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη ώστε η είσοδος και στη συνέχεια η επισκόπηση να γίνεται άμεσα με την χρήση ενός μόνιτορ υψηλής ευκρίνειας. Στη συνέχεια γεμίζοντας την κύστη με ορό μπορεί να εξεταστεί μεθοδικά όλη η εσωτερική επιφάνεια της κύστης μέσα σε λίγα λεπτά και το εργαλείο αφαιρείται πάλι με άμεση όραση. Μετά το πέρας της διαδικασίας πιθανών να έχετε το αίσθημα για ούρηση λόγω της πλήρωσης της κύστης με ορό.
Είναι επώδυνη η κυστεοσκόπηση;
ΟΧΙ. Συνήθως χρειάζεται μόνο λίγο αναισθητικό gel και λίγα λεπτά (~5) για την ολοκλήρωσή της.
Είναι ασφαλής;
Απολύτως. Τα κυστεοσκόπια έχουν μικρή διάμετρο και είναι εύκαμπτα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ατραυματικά. Επίσης αποστειρώνονται σε ειδικά διαλύματα ώστε να είναι απολύτως στείρα μικροβίων. Η τεχνική της κυστεοσκόπηση είναι επίσης άσηπτη ώστε να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες κάποιας επιπλοκής.
Επιπλοκές
Σπανίως μπορεί να εμφανισθεί αναλόγως την περίπτωση αιμορραγία από την ουρήθρα, αίσθημα καύσους κατά την ούρηση και συχνουρία για λίγα 24ωρα. Χρειάζεται συνήθως να λάβετε επαρκή ποσότητα υγρών ώστε να αυξήσετε την διούρηση και εάν υπάρχουν συμπτώματα αναλγητική αγωγή. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί ουρολοίμωξη και πυρετός που χρήζουν θεραπείας. Ενημερώστε τον ιατρό σας για τυχόν επιπλοκές.