• 2810 302 700 - 2810 302 710
  • ckurology@gmail.com
Φίμωση πέους σε ενήλικες

Εισαγωγή
Η φίμωση, δηλαδή η στένωση της ακροποσθίας (τμήμα του δέρματος που καλύπτει η βάλανο, «κεφαλάκι» του πέους) μπορεί να εμφανιστεί και στους ενήλικες άνδρες εκτός από την κλασσική, συγγενή μορφή της στα παιδιά. Λόγοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή οι χρόνιες λοιμώξεις-βαλανοποσθίτιδες ή άλλες δερματολογικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία φίμωση σε έναν ενήλικα ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία

Τί προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η φίμωση;
Εκτός από το προφανές πρόβλημα της δυσκολίας στη σεξουαλική επαφή λόγω αδυναμίας αποκάλυψης της βαλάνου και άρα δύσκολης διείσδυσης, η φίμωση ευθύνεται και για διάφορες άλλες επιπλοκές. Μερικές από αυτές είναι:

  • η παραφίμωση, μία επείγουσα κατάσταση κατά την οποία στραγγαλίζεται η βάλανος εάν αποκαλυφθεί βίαια και η ακροποσθία δεν μπορεί να επανέλθει. Η κατάσταση είναι επείγουσα και χρειάζεται άμεσο χειρισμό ανάταξης από ουρολόγο ή ακόμα και χειρουργική αποκατάσταση διότι υπάρχει κίνδυνος ισχαιμίας και νέκρωσης της βαλάνου,
  • Η χρόνια φλεγμονή, η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου δημιουργεί κακές συνθήκες υγιεινής και ένα φαύλο κύκλο φλεγμονής-φίμωσης.
  • Καρκίνος του πέους, η φίμωση και η κακή υγιεινή θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες.
  • Μετάδοση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, η θεραπεία της φίμωσης φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης AIDS και λοιμώξεων από ΗPV (κονδυλώματα)
  • Σε ακραίες καταστάσεις, σοβαρή δυσουρία ή/και επίσχεση ούρων λόγω πλήρους απόφραξης του στομίου της ουρήθρας.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;
Σε ήπιες καταστάσεις μπορούν να χορηγηθούν ειδικές κρέμες συνήθως όμως ακόμα για την ανάγκη τοπικής χορήγησης αντιβιοτικών κρεμών όπως σε περιπτώσεις φλεγμονής, χρειάζεται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Σημαντικό!
Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Η εκτίμηση για το πρόβλημα της φίμωσης και τον τρόπο αντιμετώπισης πρεπει να γίνεται μετά από κλινική εξέταση και συζήτηση με τον Ουρολόγο.

Περιτομή
Η περιτομή είναι μία από τις πιο συχνές ουρολογικές επεμβάσεις που εκτελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η περιτομή γίνεται σε μουσουλμανικές και εβραϊκές χώρες σε όλα τα νεογνά για θρησκευτικούς λόγους. Στην Ελλάδα η κυρίως ένδειξη είναι η ιατρική (φίμωση πέους) και σπανίως η αισθητική (προτίμηση του ασθενούς).
Η περιτομή έχει ως σκοπό την χειρουργική αφαίρεση του τμήματος της ακροποσθίας που καλύπτει τη βάλανο για να καταργηθεί η φίμωση. Η επέμβαση σε ενήλικες άνδρες γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 40 λεπτά και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Συνήθως τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα κυκλοτερώς και περιδένεται το πέος για 3-5 ημέρες για την αποφυγή αιματώματος. Τα ράμματα διαλύονται αυτόματα σε ένα περίπου μήνα και τότε μπορεί να επανέλθει και ο ασθενής στην σεξουαλική του δραστηριότητα.

Μία παραλλαγή της χειρουργικής τεχνικής είναι η περιτομή με αυτόματο, μίας χρήσεως, κυκλικό συρραπτικό που μειώνει τον χειρουργικό χρόνο σε 5-10 λεπτά και κάνει την επέμβαση ασφαλέστερη και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ο χρόνος αποκατάστασης μειώνεται σε 2 ημέρες και η σεξουαλική επαφή μπορεί να επανέλθει σε 3 εβδομάδες.